Getingar!

Igår kväll när vi skulle lägga oss blev det något mer spännande än vi hade tänkt oss. Jag stod och borstade tänderna när jag fick se att det var en geting i lampan i hallen där uppe, en ganska stor sådan också! Nå väl, får väl försöka fluffa ut den tänkte jag, men då fick jag se att det fanns en, nej två, nej tre getingar till!

Innan jag visste ordet av så var det 7-8 stora getingar inne i hallen, och där står jag med tandborsten i mun och kunde inte säga något. Så, jag försöker med att öppna dörren till balkongen och släcka lampan i taket, så att getingarna skulle kunna flyga ut, men det resulterade bara i att det flög runt 7-8 getingar i den nu mörka hallen, och jag var inte i närheten av någon dörr eller trappan så att jag kunde rymma där ifrån. Inte helt optimalt!

Som tur var så hade jag mobilen i hand och kunde tända lampan på den och ta min tillflykt till sovrummet där min sambo satt och höll fast ena av katterna,  som inte skulle rymma ut på balkongen (och sen upp på taket, det skulle han verkligen gilla!). Till sovrummet från hallen har vi bara ett draperi, för att katterna enkelt ska ta sig in och ut därifrån, så jag spände på det så att inte getingarna skulle kunna flyga in dit.

Jag står där och hör hur getingarna flyger runt, men det låter som att det blir allt färre. Så efter en stund tänder jag mobillampan igen och går ut i hallen. Åtminstone en geting är kvar och är ganska lommig och flyger runt nära golvet. Den måste jag döda, men det är fortfarande bålgetingar, och de är inte små hur man än bär sig. Försöker jag döda den så måste jag lyckas på första försöket, utan att dra ut gadden så att de andra getingarna blir arga (jag har ett svagt minne av att de kan utsöndra ett hormon som får andra getingar i samma boet att bli arga på man dödat en annan geting). Min lösning blir att gå ner och hämta en arbetshandske, som borde hantera stickskador.

På vägen upp till övervåningen möter jag på den lommiga getingen redan i trappen, och den får sig en snabb död (och nedspolning i toaletten nere), så jag går upp och försöker hitta alla andra getingar som är kvar. En hittar jag, och efter en pulshöjande match så lyckas jag till slut klämma livet ur även den. Ner till nedre toaletten igen och sen upp igen för att kolla så att inga fler getingar kommit in. Precis då, halvvägs upp i trappan, kommer det in en geting som snabbt flyger mot mig. FAN! Har den fått vittring på sina döda artfränder? Kommer jag få ont?

Ont fick jag inte, och när jag väl kommit upp i hallen igen så kunde jag se att getingen flugit iväg och var nästan ute. Sen flög den in igen. Ut igen. Höll på så några gånger, så jag började med att stänga fönstret, och när getingen var ute, så stängde jag snabbt som ögat dörren. Det skulle visa sig vara den sista getingen.

Troligtvis var det lampan i taket i hallen som hade lockat in getingarna, eftersom det var inga getingar innan jag tände den, vilket jag gjorde för att kunna ge katterna mat.

Något  pulshöjande aktivitet, på kvällskvisten.

 

/P