AI, inledningen

Jag har tänkt mycket på att skriva en egen AI. I nästan tjugo år nu har jag klurat till och från på hur jag ska skriva en AI som matchar mänsklig intelligens. Ett av de första sakerna jag räknade ut var att vanliga datorer borde fixa att kunna ”emulera” mänskligt intellekt ungefär 2020-2025, vilket verkar vara exakt rätt. Det andra var att hitta på ett sätt att emulera mänskligt intellekt.

Problemet var att jag ska använda mitt mänskliga intellekt för att komma fram till hur det fungerar, eftersom jag verkar vara människa. Det är klurigt, och efter vägen så har jag hittat på utkastet till olika böcker (som av någon konstig anledning aldrig skriver sig sjävla, SKITSKUMT!), varav en ”serie” som jag pratade vid sidan av munnen om när jag var och hälsade på mina bröder när de pluggade i USA 1997, och konstigt nog, serien Lost matchar den tanken ganska nära. Hursomhelst, det går ju inte att bevisa.

Nu efter en herrans massa år har jag klurat på hur man ska kunna köra en ”hjärna”, och jag har kommit fram till (utifrån lite inspiration utifrån) att hjärnan kör allt parallellt. Dvs, till skillnad från en dator som kanske har en, åtta eller 32 ”beräkningsenheter”,  så har hjärnan kanske i storleksordningen miljarder (ungefär en per hjärncell). Den stora skillnaden är att hjärncellerna är jättebra på att göra enkla saker, exakt vad de är har jag inte kommit fram till, men mitt förslag är att det inte är så långt ifrån de enkla operatorer som datorer kan. Tex, jämförelse, addition, kanske multiplikation, eventuellt även logaritmiska funktioner (”upphöjt i”).

I min tolkning, så är varje cell kapabel till exakt en av dessa enkla funktioner, och resultatet kommer till en eller flera andra celler till gagn. ”Datan” cellerna arbetar på i hjärnan är (vad jag förstått) elektriska impulser och signalsubstanser, som passerar mellan hjärncellerna. Om signalsubstanserna faktiskt innehåller information eller ej är jag osäker på, eller om de förmedlar ”typ” av information, men i min tolkning så har jag valt bort detta helt. Istället låter jag informationen vara heltalsvärden, eventuellt låter jag dessa få ett värdetak/botten.

Jag försöka labba lite med det här och se vart det tar vägen, men jag har hur mycket som helst att skriva ner om detta.

 

/P

 

KategorierAI